22 november 2009

Concert 19 november 2009


Donderdag 19 november 2009, Concertgebouw Amsterdam
Wiener Philharmoniker o.l.v. Christian Thielemann

Beethoven: Ouverture Coriolan
Beethoven: Symfonie nr. 8
Beethoven: Symfonie nr. 7
Beethoven: Ouverture Egmont (toegift)


Het jaarlijkse optreden van de Wiener Philharmoniker in de serie Wereldberoemde symfonieorkesten is steevast het snoepje hiervan. Wat ze ook spelen, er valt eigenlijk altijd wel te genieten. Dit concert pakte echter uit als een bittere pil; ik heb zelden zo'n teleurstellend concert meegemaakt. Thielemann en de Wiener speelden enkele jaren terug een prima Bruckner 8, maar deze Beethovens leken werkelijk helemaal nergens naar. Ik heb eigenlijk alleen strijkers gehoord, en dan slechts in de modi hard, harder, hardst. Daar waar de strijkers de boventoon voeren, zoals in de opening van het Allegretto uit Beethovens Zevende, of in het 'trio' uit het Presto van dezelfde symfonie, dan hoor je geweldige klanken; de celli en contrabassen van de Wiener brengen een uniek geluid voort. Maar ik heb nauwelijks houtblazers gehoord, en waar het KCO onder leiding van Haitink met de Zevende eerder dit jaar uitblonk in verfijnd samenspel tussen strijkers en houtblazers, en Fischer bij het KCO eveneens eerder dit jaar met de Achtste een puntig en subtiel kleurenpalet voorschotelde, verbleekte Beethoven bij Thielemann en de Wiener tot eendimensionaal strijkersgeweld. Er zaten meer strijkers op het podium dan normaliter bij een uitvoering van een Bruckner-symfonie. Ik telde 9 contrabassen; eentje méér dan bij Sjostakovitsj 4 de avond hierna (zie hierboven). Als een derde van de strijkers thuis was gebleven, had dat winst voor zowel het orkest als de luisteraar opgeleverd. De Wiener Philharmoniker is een groots orkest, en ze kunnen alles. Maar met een onbezonnen dirigent kunnen ze dus ook de plank finaal misslaan.

3 Comments:

Anonymous Leen said...

Toch maar weer naar Salzburg dan, voor het orkest en de mogelijkheid op een goedkoop kaartje (vanaf €22): Yannick Nézet-Sequin dirigeert de Wiener in Don Giovanni en Marc Albrecht dirigeert de Wiener in Lulu.
Ook Wolfgang Rihm • Dionysus, Pierre Audi en Ingo Metzmacher (coproductie met oa DNO). Bernard Haitink dirigeert de Wiener in Bruckner 5.

22 november, 2009 17:07  
Anonymous Leen said...

Overigens ga ik dit jaar voor de verandering eens naar het Bachfest in Leipzig (met slotconcert Messe in h-Moll in de Thomaskirche, Gardiner).
Het Holland Festival geeft de kans alle symfonieën van Beethoven authentiek te horen door Anima Eterna olv Jos van Immerseel in Muziekgebouw aan ´t IJ (9e in het Concertgebouw).

22 november, 2009 17:27  
Anonymous GTH said...

Blijft toch een erg wisselvallig orkest die Wiener, lees dat vaker in recensies, ze zouden s een goeie vaste chef-dirigent moeten nemen, zodat de kwaliteit wat meer op een gelijkmatiger niveau blijft, nu hangt het echt helemaal af van de gast dirigent (en Thielemann lijkt alleen in Wagner echt goed te zijn, ik heb nog weinig echt positieve dingen over hem gehoord, correct me if i'm wrong). Het lijkt er meer op dat de grote reputatie van het orkest meer ingebeeld is(door de combinatie van traditie en Wenen als muziekstad) dan hoe het werkelijk is.

22 november, 2009 22:41  

Een reactie posten

<< Home