19 december 2009

Concert 13 december 2009


Zondag 13 december 2009, Concertgebouw Amsterdam
Akademie für Alte Musik Berlin o.l.v. Hans Christoph Rademann
Sun Hae Im, sopraan
Gerhild Romberger, alt
Thomas Michael Allen, tenor
Roderick Williams, bas
RIAS Kammerchor

Bach: Cantate Unser Mund sei voll Lachens BWV 110
Bach: Cantate Christen, ätzet diesen Tag BWV 63
Bach: Magnificat


Een gegeven paard moet je niet in de bek kijken. Als abonneehouder van de wereldberoemde symfonieorkesten kreeg ik een losse kaart voor dit concert cadeau. En deze goede solisten, koor en orkest brachten een fraai Bach-concert waarin de twee cantates voor mij het hoogtepunt vormden. In beide cantates zit minstens een deel waarin muziek nauwelijks mooier kan zijn. Dat is in BWV 110 de altaria 'Ach herr, was ist ein menschenkind' en in BWV 63 het duet van sopraan en bas 'Gott, du hast es wohl gefüget'. In beide gevallen met de hobo als tegenstem, hier ontroerend fraai gespeeld door Xenia Löffler, een holliehobbie-achtige mevrouw die de zaal zijn adem liet inhouden. De aanpak van dirigent Rademann vond ik over het algemeen iets te voortvarend, maar de musici maakten er toch een erg mooi concert van. Wanneer zet het KCO eens gewoon een Bach-cantate op het programma? Gekoppeld aan het Te deum van Bruckner bijvoorbeeld, ook zo'n zelden gehoord meesterwerk.

5 Comments:

Anonymous WHM said...

En Bach cantate op het KCO programma..? Liever niet. Aan Bach valt voor het KCO weinig eer te behalen. Daarvoor hebben we gelukkig de gespecialiseerde barok orkesten en groepen.

19 december, 2009 23:11  
Anonymous GTH said...

Lijkt me idd ook overbodig, er zijn genoeg ensembles die Bach prachtig en prikkelend kunnen spelen, barokmuziek gespeeld door het KCO voegt weinig toe aan wat andere gespecialiseerde ensembles doen. Laat het KCO zich nu maar gewoon aan de periode vanaf Mozart houden, dat doen ze...subliem

20 december, 2009 10:45  
Anonymous Leen said...

Niettemin zijn de Passies van Bach bij het KCO een traditie!

20 december, 2009 18:49  
Anonymous GTH said...

Is ook waar, en die traditie moet vooral doorgaan (maar wel met om de zoveel jaar een verfrissende alternatieve passie, zoals onlangs die van James Macmillan)!

20 december, 2009 19:50  
Blogger Unknown said...

Ik geniet ontzettend van je blog. Ik schrijf zelf af en toe ook over muziek op mijn dichters weblog www.egobert.wordpress.com Vanavond weer over Bach.
Als jij af en toe een kijkje bij mij neemt, blijf ik het bij jou doen.

23 maart, 2010 22:18  

Een reactie posten

<< Home